Bezstarostné nákupy s dopravou zdarma od 69€

ISOFIX najbezpečnejší systém pre prepravu detí

 
 

ISOFIX je medzinárodný štandard (ISO 13216) ukotvenia detskej autosedačky. U systému ISOFIX sa detská autosedačka prepojí s konštrukciou vozidla pomocou pevných strmeňov, tie zapadajú do úchytiek pevne pripojených ku konštrukcii vozidla.

Výhodou systému ISOFIX je jednoduché a pevné ukotvenie sedačky vo vozidle. Kotevné body systému ISOFIX sú na krajných sedadlách vzadu. Systém ISOFIX pomáha spoľahlivým prepojením sedačky s vozidlom znížiť riziko zranenia detí v prípade nehody.

Pohodlnosť a niekedy aj neznalosť ľudí prispieva k tomu, že množstvo detských sedačiek, ktoré sa upínajú pomocou bezpečnostných pásov, je pripevnených chybne, zle, alebo dokonca nie sú prichytené vôbec. Následky tak môžu byť fatálne a dramatické.

Systém ISOFIX tiež zabráni chybám pri inštalácii autosedačky, ku ktorým môže dôjsť, pokiaľ autosedačku upevňujete pomocou bezpečnostného pásu pre dospelých. Jednoducho výstupky z autosedačky nasuniete do pripravených uzáverov a po zvukovom kliknutí je autosedačka namontovaná. Nemusíte ju už pripevňovať bezpečnostnými pásmi. V prípade, že máte v rodine dve autá a možno aj viac detí, je ISOFIX výborným šetričom času pri prehadzovaní autosedačiek.

 

3 skupiny ISOFIX

Polo-univerzálne systémy ISOFIX

Označené ako „semi-universal“, využívajú podpornú nohu, ktorá zabraňuje „utopeniu“ alebo prepadnutiu autosedačky v prípade autonehody, to znamená, že udrží autosedačku so základňou stále v rovnej polohe. V tomto prípade nemôže mať auto dutú podlahu, napr. s úložným priestorom, pretože podporná noha potrebuje podlahu pevnú, aby mohla splniť svoj účel. Nájdeme ju pri tzv. vajíčkach – skupinách 0+ (od 0 do 13 kg) a 1 (9-18 kg).

Univerzálne systémy ISOFIX

Sú označené ako „universal“. Tzv. Top Tether je trojbodový systém úchytu pre autosedačky skupiny 1 (9-18 kg) a 2/3 (15-36 kg), teda nie pre vajíčka. Ak je autosedačka vybavená ešte tretím prídavným pásom vzadu hore, ten sa prichytí na ďalšie oko alebo kotvu v aute, väčšinou za zadnými sedadlami alebo v batožinovom priestore. Pozor, nie na úchytky na batožinu. Autosedačka je potom ešte lepšie pripevnená k sedadlu auta, avšak Top Tether systém musí mať aj autosedačka, aj automobil.

Špecifické systémy ISOFIX

„Vehicle-specific“ nepoužívajú tretí kotviaci bod a môžu byť nainštalované len do automobilov výslovne uvedených v návode. Na uchytenie autosedačiek skupiny 0+ (od 0 do 13 kg) sa používa externá základňa, ktorá sa na systém ISOFIX v aute namontuje a samotnú autosedačku – vajíčko potom kliknete na túto základňu v opačnom smere jazdy, čo je pre dieťa bezpečnejšie ako v smere jazdy. Väčšie autosedačky už nepotrebujete tak často prenášať, takže pri skupinách 1 (9-18 kg) a 2/3 (15-36 kg) väčšinou platí, že sa uchytávajú priamo k autu. Ceny samostatných základní sa pohybujú cca od 180 – 230 Eur. Pozor! Ani základne nie sú univerzálne. Každá značka má k svojim autosedačkám aj svoju základňu.