Výhodné sety Cybex Balios a Talos S LUX od 850€ >klikni sem<

Výhodné nakupovanie s dopravou nad 69€ zdarma!

Ako vybrať ten správny fusak?

 
 

V súčasnej dobe už dávno neplatí, že fusak je súčasťou iba zimnej výbavy kočíka. Na trhu existujú totiž vysoko variabilné fusaky, ktoré je možné používať tiež v prechodných ročných obdobiach. Práve z dôvodu, že vás bude fusak sprevádzať po väčšinu roka, je nutné, aby dokázal dokonale splniť potreby Vás a predovšetkým Vášho dieťaťa. Nižšie nájdete niekoľko rád , ktoré vám pomôžu s výberom fusaku stvoreného presne pre Vás.

 

 

V súčasnosti existuje na výber naozaj veľké množstvo fusakov. Mamičky si môžu vybrať podľa materiálu, účelu, strihu, ale aj na základe tvaru kočíka.Hoci je na výber množstvo rozličných produktov, niekedy je zložité prispôsobiť fusak všetkým podmienkam. Predsa len, kočíky majú rôzne tvary, autosedačka či vajíčko vyžadujú iný tvar fusaku, na prechádzku v severných oblastiach sú požiadavky na fusak a teplo rozdielne ako v prostredí južnejších častí a mestskom prostredí. Vždy sa však dá spraviť kompromis a je tomu tak aj v prípade kúpy fusaku. Odborníci radia kupovať multifunkčné fusaky, ktoré sa dajú prispôsobovať odlišným podmienkam. Na prvom mieste je teda účel – teplo Vášho dieťatka.

Aký je najvhodnejší materiál?

Na túto otázku sa nedá jednoznačne odpovedať. Každá mamička má totiž na fusak iné požiadavky či preferuje iné materiály.Ak žijete v meste, postačí Vám fusak vyrobený z kombinácie syntetickej látky, ktorá zadržiava vlhkosť a fleece či plyš. Udržuje teplo, je priedušný a Vaše dieťatko sa v ňom nespotí. Nie je však vhodný do horského prostredia, kde sú požiadavky na vytváranie termoregulácie dieťaťa odlišné.Ako veľmi kvalitné fusaky možno považovať tie, ktoré sú vybavené špeciálnou membránou, ktorá pomáha odrážať telesné teplo vytvorené dieťaťom späť do fusaku, teplo preto zostane u dieťaťa a nedochádza k jeho zbytočným únikom. Vďaka tejto membráne sú fusaky tiež 100% odolné proti vetru a vode, ale napriek tomu sú priedušné a dieťa s v nich zbytočne nepotí.

Prírodná vlna vs . fleece a plyš

Vo väčšine prípadov postačí nenáročným rodičom fusak, ktorý je vo vnútri vybavený a vyrobený z fleecu, či plyšu. Fusaky s takou vnútornou stranou postačia na kratšie prechádzky mestom, prírodou. Ich termoregulačné vlastnosti sú však nižšie ako ovčia výplň fusakov. A aj cena je v závislosti na kvalite nižšia.Fusaky z prírodnej vlny majú ďaleko vyššie termoregulačné vlastnosti a skvele dieťa zahrejú a pred mrazom ochránia aj v tých najchladnejších zimných dňoch. Navyše sú vhodné aj pre tie deti, ktoré sa viac potia a v umelom materiáli sa necítia príjemne. Ovčia vlna má pozitívny vplyv na zdravie detí. Detská pokožka dýcha a zabraňuje tak prehriatiu.

Údržba fusaku

Prečo sa mamičky rozhodujú pre fusaky so syntetickej látky ako fusaky s prírodnej vlny , prípadne ich vyslovene odmietajú a hľadajú iný spôsob, ako zabezpečiť dieťa v nepriaznivom počasí?

Nemusí byť vždy pravda, že prírodné materiály sa ďaleko horšie udržujú ako tie umelé. Vlna sa udržiava vyčesaním alebo umytím vodou a prípravkom lanolínu .Dnešné vlny už obsahujú aditíva, ktoré napomáhajú rýchlejšiemu schnutiu, rovnako tak ako v prípade fleecového materiálu či plyšu. Niektoré prírodné materiály je aj tak možné prať na 30 ° , ak to uvádza výrobca. U umelých materiálov sa dá fusak buď utrieť alebo vyprať podľa návodu v príbalovom letáku.

Doprajme teda našim deťom prechádzku v každom ročnom období a nadýchajme sa s nimi zimnej atmosféry v mäkkom a teplučkom fusaku a zima už nebude chladná.