Jarné zľavy 15% >klikni sem<

Výhodné nakupovanie s dopravou nad 69€ zdarma!

Tipy ako vybrať tú správnu detskú kolobežku

 
 

V dnešnom článku sa pozrieme na aspekty, na ktoré by ste sa mali zamerať pri výbere tej pravej kolobežky pre vašu ratolesť. 

Kolobežka je výborným zábavným pomocníkom a má čo to do seba. Vplýva priaznivo na fyzický rozvoj tela vášho dieťatka, zlepšuje si pomocou nej koordináciu a rozvíja mu taktiež jeho priestorové vnímanie. Je jednoducho zložiteľná, ľahká a nie je priestorovo náročná na uskladnenie.

 

Druh kolobežky

Kolobežky sa delia na trojkolesové a dvojkolesové. 1.typ je vhodný pre menšie detičky už od 2 rokov, keďže sú bezpečné z hľadiska stability. 2. typ je určený na vek 4 až 5 rokov, keďže v tomto veku už nebude problém s rovnováhou a jej ovládaním. Pri výbere však zohráva úlohu aj výška konkrétneho dieťatka, pre deti od 140 cm sú vhodné aj kolobežky pre dospelých. Pre staršie deti taktiež záleží na akom povrchu sa budú premávať. V meste sú vhodné kolobežky s menšími rozmermi, s PU alebo PVC kolesami - nemôžu dostať defekt a tak dlhšie vydržia. Na turistické účely a náročnejšie terény sú vhodné kolobežky s nafukovacími kolesami s rámom, ktorý je účelne zosilnený. Pre malých fajnšmekrov však existujú aj špeciálne freestylové kolobežky. 

Spôsob brzdenia

Čo sa týka brzdy, existujú dva základné typy bŕzd a to nášľapné a čeľusťové. Pri výbere z tohto aspektu by ste sa mali zamyslieť nad účelom kolobežky. Na premávanie po meste stačí nášľapná brzda vzadu. Čeľusťové typy bŕzd sú ovládateľné cez páčky na riadidlách a sú určené na náročnejší terén. Treba sa však zamyslieť či sadnú do malej detskej rúčky.

Výškové nastavenie riadidiel 

U detských kolobežiek sa treba zamyslieť nad tým, že daná kolobežka nebude rásť aj s vaším dieťatkom, a tak by mala mať nastaviteľnú výšku riadidiel. Čo sa týka výšky nastavenia riadidiel, príliš nízko nastavené spôsobujú nezdravý predklon (dieťatko je akoby v kŕči). Nie je to zdravé kvôli malému chrbátiku a jeho rozvoju. Na druhú stranu príliš vysoko nastavené riadidlá neumožňujú vhodné riadenie kolobežky. Stredná cesta je ako vždy najlepšia, riadidlá by mali byť približne na úrovni bedier drobčeka.

Nosnosť

Čo sa týka nosnosti, je dôležité sa zamyslieť nad divokosťou jazdy vášho dieťatka, či bude na kolobežke robiť nejaké kúsky a podobne. Vtedy sa samozrejme záťaž na kolobežku zvyšuje a musíte zohľadniť aj tento aspekt pri jej výbere. Trojkolobežky pre najmenších majú zvyčajne nosnosť 20-25 kg, detské kolobežky 50-60 kg.

Materiál rámu

Z hľadiska rámu existujú 2 typy detských kolobežiek a to oceľové a hliníkové. Hliníkové majú výhodu z hľadiska nízkej hmotnosti, oceľové sú ťažšie, no oproti hliníkovým majú zas navrch z hľadiska odolnosti. 

Doska na státie

Doska má charakter platformy, na ktorej sa na kolobežke stojí. Z hľadiska bezpečnosti by mala byť vybavená protišmykovou vrstvou, ktorá slúži na to, aby dieťatku počas jazdy z kolobežky neskĺzla nôžka. Taktiež sa je potrebné zamyslieť nad jej dĺžkou, nakoľko tá vplýva na jej ovládateľnosť. Kratšia kolobežka umožňuje ľahšie manévrovanie, dlhšia zas ťažšie.